joi, 17 ianuarie 2008

Anul sobolanului vs anul cartofului


Chinezii vor petrece acest an sub simbolul Sobolanului. Potrivit zodiacului chinezesc, 2008 ar trebui sa fie un an al belsugului, plin de perspective si de ocazii favorabile pentru toate semnele zodiacale, deoarece Sobolanul aduce bogatia. O bogatie care nu are nimic de-a face cu riscul hazardat sau jocul, avertizeaza cititorii in stele. De aceea, nu trebuie asumate in acest an riscurile care pot fi ocolite, caci momentul este prielnic pentru investitii pe termen lung.
Cei care intind coarda prea mult vor suferi repercursiunile actiunilor pripite, insa, spun cititorii in stele, micile dispute pot fi solutionate usor.
Organizatia Natiunilor Unite sarbatoreste in acest an cartoful. De ce? E simplu. Dupa orez, intens cultivat si savurat de chinezi, este cea mai raspandita cultura de baza. Or, noi, romanii, suntem mari mancatori de cartofi.
Doar Polonia ne depaseste la nivel european in ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi. Dupa productia obtinuta, suntem undeva la coada listei, ca deh! nu scoate sapa ce scoate tractorul. La noi se recolteaza in medie 14 tone la hectar, in vreme ce in UE media este de 35-40 de tone la hectar, potrivit directorului Institutului National de Cercetare in domeniu, Sorin Chiru.Cifrele ne claseaza cu mult in urma unor state ca Olanda, Germania, Polonia, Franta, Marea Britanie sau Cehia.

Ce au in comun sobonul si cartoful? Ei bine, cei care celebreaza Sobolanul mananca orez si conduc la nivel mondial atat din punctul de vdere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute. Cei care opteaza pentru cartof, il raspandesc pe o arie mare, dar culeg aproape mai putin decat seamana. Astia suntem noi. Poate sub semnul Sobolanului, va creste si la noi cartoful, cata frunza si iarba...

Niciun comentariu: