luni, 10 decembrie 2007

si nasul ii crestea....








Presa din Romania se confrunta cu pericolul unei crize de credibilitate din ce in ce mai mai accentuat, potrivit raportului privind libertatea si independenta presei din România realizat de Uniunea Sindicala Mediasind. Lipsa de incredere ar putea proveni din apropierea nefericita care s-a creat intre mass-media si mediul politic autohton. In acest context, raportul trage un semnal de alarma privind lipsa unei reforme reale a presei din România. Cercetarea scoate la iveala faptul ca nu sunt intrunite conditiile economice pentru practicarea unui jurnalism de calitate, in timp ce patronii din media nu respecta drepturile câstigate de jurnalisti prin contractul colectiv de munca. De asemenea, atacurile politice la adresa jurnalistilor s-au inmultit. Refuzul de a depolitiza cele doua consilii de administratie din radioul si televiziunea de stat ar fi o alta bila neagra. Nu in ultimul rând, raportul atrage atentia asupra lipsei unei strategii nationale in domeniul presei. In raport sunt cuprinse si problemele jurnalistilor moldoveni membri ai Uniunii Jurnalistilor din Republica Moldova, organizatie afiliata la Uniunea Sindicala Mediasind. Studiul va fi inclus in raportul Federatiei Internationale a Jurnalistilor si prezentat institutiilor UE.



Cam astea ar fi datele "tehnice". Intre timp, Dan Diaconescu da lovitura cu Elodia forever reloaded, de vreme ce se face concurs de scenarii pentru ecranizarea povestii. Cred ca peste ceva timp, viitorii studenti la jurnalism vor studia acest caz la categoaria evenimente fabricate de mass media. Sunt curioasa sa vad ce rol va avea domnul Cioaca in viitorul film. Fi-va el victima unei sotii-ofiter activ in serviciile secrete? iar el, tata de familie, se sacrifica si accepta oprobiul societatii pentru a-si proteja love of his life? Ori, fi-va el criminalul cu sange rece care a transat-o pe mama copilului sau? Si cine fi-vor actorii din rolurile principale? Iata cateva enigme pe care mandra presa romaneasca trebuie sa le rezolve.



Dar poate un plus la credibilitatea presei l-au adus materialele doamnei Laura, cu pestritele peripetii si epitete si catalogari la adresa unora din cei care au cunoscut-o mai indeaproape.



Sau poate eternele si fascinantele luari de pozitie ale institutiilor de presa vis a vis de diversi oameni si diverse partide si grupuri.



Niciun comentariu: