duminică, 16 decembrie 2007

Partieeeeeee!!!!!!!!!


S-a dat liber la schi pe Valea Prahovei! Oficial, in acest weekend, neoficial, de cateva saptamani. Au fost inaugurate telegondolele de la Sinaia si de la Azuga, insa nu toate instalatiile au aprobarile si autorizatiile necesare functionarii. Telegondola va asigura transportul a 1.700 de persoane pe oră de la Cota 998 pana la Cota 1400, numai ca pana acum doar oficialii si ziaristii au admirat peisajul din aer, pentru ca de abia in vacanta de Craciun "atractia" sa fie dispobila turistilor, pentru ca de abia atunci autoritatile spera sa obtina autorizatia de la ISCIR. Pentru cinci minute cu telegondola, turistul va scoate din buzunar zece lei.

RCA, la pachet cu caltabosii


Bucurestiul e cuprins de febra: toata lumea alearga, se inghesuie, te calca in picioare. Ca si cum agitatia din preajma Sarbatorilor din supermarketuri si piete nu era de ajuns, companiile de asigurari s-au gandit sa ne faca un mic dar: au trimis agentii sa ne vanda RCA ieftin si bun. Ca esti sau nu sofer, nu prea conteaza. Vrei nu vrei, se tin scai de tine pana iti povestesc ce oferta minunata au ei si ca e cea mai buna de pe piata. De parca intre marea dilema "Ce sa-i cumpar lui Mizti?" si "Doamne, sa iau bomboane cu fructe sau cu caramel?" te mai opresti sa dai cu subsemnatul pentru RCA, mai ales daca NU ESTI SOFER?!! Colac peste pupaza, mail-ul abunda in anunturi care incep cu fraze din in ce mai stupide, ca de exemplu "100 de grame de asigurari, va rog. Incepand din acest an, pe langa traditionalele cumparaturi de sarbatori, romanii pot pune in cos si o polita RCA", dupa cum ma anunta mandra o angajata la departamentul de PR al unei companii. Ce-ar fi sa inceapa sa ni se ofere si locuri de veci sau servicii funerare tot in supermarket, la raftul cu bauturi alcoolice sau la cel cu carne de porc, ca vorba ceea, daca bei prea mult sau mananci grasimi, poti face stop cardiac, nu?!

ANSVSA, mai catolica decat papa



Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, apreciaza ca o parte dintre normele emise de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA) sunt "solicitari aberante". Ministrul isi motiveaza aprecierile prin faptul ca normele ANSVSA nu sunt clare si lasa loc interpretarilor. Marul discordiei il reprezinta de data aceasta conditiile de comercializare a carnii si produselor din carne de porc. Potrivit normelor ANSVSA, carnea trebuie sa aiba un certificat sanitar-veterinar de transport, care sa ateste ca sunt respectate conditiile de igiena, iar animalele provenite din fermele mici sau din gospodariile taranilor pot fi vandute doar pe pietele locale. "Eu am fost intotdeauna cel care am sustinut reluarea in discutie a unor eventuale solicitari aberante si a unor exagerari care au fost facute câteodata de catre colegii de la Autoritatea Sanitar-Veterinara, care de multe ori erau mai catolici decât Papa", a declarat ministrul, citat de BBC. Ministrul a punctat lipsurile din ordinele ANSVSA, care, de aproape un an, incearca sa defineasca aria de comercializare a unui produs, desi domeniul nu este de competenta sa. De partea cealalta, veterinarii spun ca masurile impuse contribuie la controlul raspandirii unor boli ca pesta porcina sau virusul gripei aviare, asigurand si calitatea alimentelor.

Chiar daca unele masuri au fost scoase "peste noapte" de catre ANSVSA, exista unele prevederi care poate ne-ar scuti de multe dureri de cap, daca ar fi puse in aplicare de producatori si comercianti. Dupa ce au iesit la rampa criticand guvernul ca schimba regulile in timpul jocului si le fura painea de la gura, producatorii traditionali au avut ocazia sa-si etaleze produsele la targul de profil din Piata Amzei. Toate bune si frumoase, insa intr-un oras ca Bucurestiul, nu poti sa arunci carnatii pe taraba si sa-i lasi neacoperiti, fie si intr-o zi de iarna. Vanzatorii cu tigara aprinsa peste bucatele din galantarele murdare, cu maini neingrijite, te imbiau la produse care aratau bine la tejghea, dar care au fermentat pana acasa, raspandind mirosuri dubase. Ca simplu consumator ce ma gaseam printre "traditionalisti", ma asteptam ca, acum cand aveau ocazia sa ne arate ce lucruri bune fac, sa incerce macar sa impresioneze. Ori, au venit doar sa ca sa plece acasa cu bani frumosi pentru niste produse indoielnice vandute sub eticheta "traditional". Tot ca simplu consumator, ma asteptam ca cei de la ANSVSA si de la Protectia Consumatorilor sa dea macar o raita pe acolo. Macar de frica amenzilor sa fi aruncat vanzatorii folie transparenta de plastic peste caltabosi.

luni, 10 decembrie 2007

si nasul ii crestea....








Presa din Romania se confrunta cu pericolul unei crize de credibilitate din ce in ce mai mai accentuat, potrivit raportului privind libertatea si independenta presei din România realizat de Uniunea Sindicala Mediasind. Lipsa de incredere ar putea proveni din apropierea nefericita care s-a creat intre mass-media si mediul politic autohton. In acest context, raportul trage un semnal de alarma privind lipsa unei reforme reale a presei din România. Cercetarea scoate la iveala faptul ca nu sunt intrunite conditiile economice pentru practicarea unui jurnalism de calitate, in timp ce patronii din media nu respecta drepturile câstigate de jurnalisti prin contractul colectiv de munca. De asemenea, atacurile politice la adresa jurnalistilor s-au inmultit. Refuzul de a depolitiza cele doua consilii de administratie din radioul si televiziunea de stat ar fi o alta bila neagra. Nu in ultimul rând, raportul atrage atentia asupra lipsei unei strategii nationale in domeniul presei. In raport sunt cuprinse si problemele jurnalistilor moldoveni membri ai Uniunii Jurnalistilor din Republica Moldova, organizatie afiliata la Uniunea Sindicala Mediasind. Studiul va fi inclus in raportul Federatiei Internationale a Jurnalistilor si prezentat institutiilor UE.



Cam astea ar fi datele "tehnice". Intre timp, Dan Diaconescu da lovitura cu Elodia forever reloaded, de vreme ce se face concurs de scenarii pentru ecranizarea povestii. Cred ca peste ceva timp, viitorii studenti la jurnalism vor studia acest caz la categoaria evenimente fabricate de mass media. Sunt curioasa sa vad ce rol va avea domnul Cioaca in viitorul film. Fi-va el victima unei sotii-ofiter activ in serviciile secrete? iar el, tata de familie, se sacrifica si accepta oprobiul societatii pentru a-si proteja love of his life? Ori, fi-va el criminalul cu sange rece care a transat-o pe mama copilului sau? Si cine fi-vor actorii din rolurile principale? Iata cateva enigme pe care mandra presa romaneasca trebuie sa le rezolve.



Dar poate un plus la credibilitatea presei l-au adus materialele doamnei Laura, cu pestritele peripetii si epitete si catalogari la adresa unora din cei care au cunoscut-o mai indeaproape.



Sau poate eternele si fascinantele luari de pozitie ale institutiilor de presa vis a vis de diversi oameni si diverse partide si grupuri.



miercuri, 5 decembrie 2007

Capul lui Videanu vrem!!!


Am si eu o intrebare, ca platitor de taxe ce ma gasesc, alaturi de multi altii care nu pot decat sa inghita in sec, sa transpire de draci si sa injure printre dinti in fiecare zi cand se lupta cu babuta cu cos pe roti pentru cumparaturi la urcarea in tramvai sau cu burtosul duhnind a alcool care nu vrea cu niciun chip sa se dea la o parte de pe piciorul tau in metrou. Oare primarul general nu poate si el, ca pastor mai are peste ceilalti pastori ai Capitalei, sa-i adune pe acestia la o masa, o chermeza, cafeluta, gratar cu mititei si bere, si sa le zica "Mai Mariane, Andrei, Nicusor, Liviule draga si tu, Adriane si mari, matale Costica, ia ziceti, mai iubitilor, ce strazi destupam noi luna asta??" Si sa zica fiecare ce vrea sa darame, ce borduri are de schimbat, ce buzunare de umplut etc etc etc. Si daca ar reusi sa lase cateva drumuri nereabilitate simultan, pe bune ca nu m-ar deranja ca intalnirea asta sa fie sponsorizata pe bani publici. Pentru ca daca si ca pieton faci aproape 40 de minute de la nr.70 de pe Floreasca pana la Spitalul de Urgenta, cum sa nu te ia toti dracii?! Ca daca vrei sa ajungi din Militari spre centru dimineata si sa faci acelasi parcurs seara, tre' sa dai batalii cumplite cu cei din jur, sa devii monument de rabdare si musai sa-ti cumperi vopsea ca sa-ti ascunzi parul alb rezultat, pentru ca, daca ai noroc, de la Gradina Botanica la Leu poti sa ajungi chiar si in 40 de minute cu RATB-ul. Or, daca noi, aia micii si fraierii de platim taxe si ii mai si votam, putem sa fim super eroi cel putin de doua ori pe zi, cel putin 5 zile din 7, mai sus amintitii n-or putea sa stea si ei ca baietii la o bere si sa faca niste planuri la comun? Ca pana la urma, indiferent de culoarea politica, tot o mana o spala pe alta si impreuna fata si atunci hai macar sa spalati fata Capitalei, pana nu ne inghit noroaiele, domnilor!

Renul supersonic


Mos Craciun e clar vedeta sezonului!

Magazinele sunt pline de kitch-uri pe care sa le oferi in drag cuiva drag, vitrinele abunda in beculete si ghirlande de toate culorile, cumparati! cumparati! cumparati!
Partea frumoasa ca, inaintea caselor de marcat, s-au apucat altii sa faca socoteli. Iata cum am aflat ca renii Mosului ar trebui sa dezvolte o viteza supersonica pentru ca batranelul cu fundul gras sa aiba timp sa coboare prin toate hornurile de pe lista in seara de Ajun. De exemplu, la 0°C, viteza sunetului este de 331,5 m/s, iar la 20°C este de aproximativ 343,4 m/s. Insa aici apar problemele. Unii zic ca renii Mosului ar trebui sa atinga 5.800 de km/s ca sa ajunga la toti copii de pe mapamond, indiferent de religie.Altii spun ca viteza ar trebui sa fie aproape dubla, numai ca, la 10.000 de m/s, sania, renii si Mosul insasi s-ar dezintegra ori ar lua foc. Daca insa socotim ca nu toti copiii din lume il asteapta pe Mos in seara de 24 decembrie, unii dintre ei fiind de alte religii, iar unii nu se incadreaza portretului de copil cuminte, atuncii renii ar putea zbura mai lent, fara sa mai existe riscul sa ne trezim cu cometa Mos Craciun peste blocul nostru comunist, fara izolatie termica sau horn :P

Mandru-mi-s ca-s broker!

Si a fost Gala Premiilor Pietei de Capital, anuntata cu fast din vreme: invitatie cocheta, locatie asemenea (Clubul diplomatilor), invitati asisderea. Numai ca planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ. Invitatii trebuiau sa-si confirme din timp participarea, numai ca organizatorii au fost prinsi pe picior gresit, astfel ca inceputul Galei a gasit mai multi oameni in picioare decat pe scaune. Spun "inceputul Galei", pentru ca, pana la final, numarul participantilor s-a redus direct proportional cu durata evenimentului. Iata de ce la incheierea acestuia au ramas mai putin de jumatate dintre cei prezenti la inceput, insa aceasta jumatate s-a imbulzit la mesele cu mancare mai ceva decat o fac cersetorii la biserica in zi de pomana publica. Dupa goana pentru umplerea farfuriei si pentru acapararea unui pahar cu ceva, orice! a venit binecuvantata inghesuiala de la garderoba, unde distinsii domni au lasat domnia in buzunarul de la piept si s-au batut vitejeste pentru a-si recupera primii haina, trecand peste pantofii cu tocuri subtiri ale doamnelor, fara sa se uite inapoi. Mandri de biruinta, s-au urcat in masinile lucitoare si s-au avantat plini de curaj peste baltile de pe alei, uitand ca unii au venit cu RATB-ul si ca jegul din balta nu se potriveste niciunei tinute.
Apoi, a fost un fel de premiere intre prieteni, care isi impart unul altuia titluri de cel\cea mai ce. Cand sponsorii pleaca cu diplome acasa, e o problema, parerea mea. Si cand si nominalizatii si castigatorii sunt aceeasi de la an la an, tot problema e.
Sa mai spunem ca sonorizarea a fost jalnica, baietii de la pupitru facand probe nefericite pe intreaga durata a evenimentului, spre neplacerea urechilor si intinderea nervilor asistentei? Cei care au prins un loc pe scaune, chiar daca ar fi vrut sa plece, nu ar fi avut pe unde sa iasa, caci usile erau blocate de cei care nu fusesera la fel de norocosi. Ce nu am inteles a fost activitatea "sustinuta" a unui nene care ba deschidea o usa, ba o inchidea. Cred ca voia fie sa "fluidezeze", fie sa indrume traficul, insa nu i-au iesit decat niste scartaituri suparatoare si probabil cateva vanatai de pe urma lovirii neintentionate a celor care ii stateau in cale. Oricum, oamenii nu aveau unde sa se fereasca.
Chelnerii... ei bine, chelnerii! Orice comentariu este de prisos la acest capitol!
Inteleg ca brokerii sunt oameni cu gandire limpede, de vreme ce ei fac banii sa se invarta, insa sa te invite la chef si sa nu-ti dea macar o gura de apa pana la finalul chermezei.... Sa ne traiti, coane Costache!
Domnul Toni Grecu a intretinut atmosfera, Gala incheindu-se cu o reprezentatie a grupului Divertis. Lasand la o parte deficientele legate de acordul subiect-predicat sau subiect-articol ale domnului Grecu, laudele aduse organizatorilor si sponsorilor, prestatia grupului a lasat si ea de dorit. Unde sunt glumele celor de la Divertis pline de subtilitati, prelucrate pana la cel mai mic detaliu, fara obscenitati si fraze deocheata si desantate? Ma asteptam sa revad grupul Divertis care m-a facut de multe ori sa dau banii de buzunar pe bilete la spectacolele lor. Insa am vazut un soi de Vacanta Mare, Voua sau aia scapati din NATO, care mi-a lasat mai mult decat doar un gust amar. Ca asta cere publicul, pot sa o inteleg, insa acest public mai poate fi si nitel educat, caci daca ii dam doar laturi, asta va cere si mai departe. In concluzie, daca te amesteci in tarate, te mananca porcii!